Sådan undgår du kalk på badeværelset

Der er meget kalk i det danske vand, som forårsager hvide og gule plamager på badeværelset – både på klinker, fliser, glas mm.

I denne artikel kan du læse om, hvordan du sparer penge og energi ved at vedligeholde badeværelset, så det fremstår lækkert og nyt.

 

Der er ingen grund til at renovere dit badeværelse eller købe nyt inventar, hvis badeværelset blot trænger til en grundig rengøring. Har du allerede rengjort badeværelset, og fremstår det stadig nedslidt, kan du finde en overskuelig guide til renovering af badeværelset nederst i artiklen.

 

 

Hvordan undgår jeg kalk på badeværelset?

Det kan være svært helt at undgå kalk på badeværelset, fordi vi har kalk i det danske vand, da vi, heldigvis, kan bruge vandet direkte fra undergrunden. Du kan holde kalken nede ved at afkalke ofte med nedenstående guide.

 

Når du bruger polish, som beskrevet herunder, kan du holde kalken for døren i længere tid.

 

Du kan også vælge at få professionel hjælp til at afholde kalken på dit badeværelse.

Hvordan fjerner jeg kalk på badeværelset?

Uanset om du har kalk på fliser, klinker, glas, brusekabine, håndvask og/eller toilettet, kan du bruge guiden herunder, som er perfekt til afkalkning, samtidig med at den er skånsom for dine materialer.

Kalk på klinker og fliser

Her får du den komplette 3-trins-guide til at fjerne kalk fra fliser og klinker på badeværelset.

Trin 1

Start med at påføre grundrens. Du kender måske grundrens som det produkt, du bruger, inden der skal males. Produktet fungerer også rigtig godt som rengøringsmiddel. Det er vigtigt, at du læser anvisningen på den grundrenser, du køber. Grundrens blandes med vand og påføres fliserne med svamp, klud eller børste. Blandingen med grundrens og vand fungerer ligesom almindelig sæbe-vand-blanding og bruges altså til at rense og vaske fliserne grundigt. Blandingen er typisk tyndere til rengøring sammenlignet med blandingen som bruges til malerarbejde. Grundrens er fuldt biologisk nedbrydeligt og generer ikke åndedrætsorganer eller slimhinder.

Et billede af grundrens

Trin 2

Påfør herefter kalkfjerner med en børste eller svamp. Læs anvisningerne på den kalkfjerner du køber.

 

Kalkfjerner skal typisk ikke blandes op. Kalkfjerneren er en tykkere masse, som derfor bliver siddende på dine fliser, eller andre materialer, indtil du fjerner produktet. Produktet skal blive siddende på dine fliser i 1-3 minutter (husk at tjekke anvisningen på dit specifikke produkt). Du kan typisk lade produktet sidde i længere tid, hvis der er meget kalk. Skyl herefter grundigt med varmt vand og brug en svamp eller børste til at fjerne produktet med. 

Trin 3

Påhør en polish for at danne en hinde på dine fliser, så de bliver modstandsdygtige over for skidt, snavs og kalk.

 

Polishen skal typisk ikke fortyndes, men du skal huske at læse anvisningen på det produkt, du køber. Polishen kan anvendes på fliserne med en klud.

 

Polish kan typisk anvendes på alle slags gulve – både marmor, klinker, vinyl, linoleums m.fl.

Et billede af polish

Kalk på glas

Skal du fjerne kalk fra glas – det kan eksempelvis være i din bruseniche – kan du bruge kalkfjerneren fra trin 2 ovenover. Kalkfjerneren kan bruges til både brusevægge, gulve, håndvaske, glasfliser og rustfrit stål.

Renovering af badeværelse

Ønsker du at renovere dit badeværelse helt eller delvist, kan du læse en komplet guide til processen i dette indlæg, hvor du også finder gode tips og tricks.

Spørgsmål og svar

Hvordan undgår jeg kalk på badeværelset?

Til langt de fleste materialer kan du bruge grundrens, kalkfjerner og polish til både et fjerne og forebygge kalk på badeværelset

Hvorfor får jeg kalk på badeværelset?

I Danmark har vi meget kalk i vores grundvand, fordi vi henter det direkte fra undergrunden.

Hvor kan jeg købe kalkfjerner?

Du kan købe kalkfjerner ved dit lokale byggemarked og ved de fleste større dagligvarebutikker.