Allergivenlige dyner

Et billede af et soveværelse

Uanset om du har allergi eller ej, er det en god idé at gå efter en allergivenlig dyne, fordi den har mange gode egenskaber, som du vil blive præsenteret for i dette indlæg.

Dynen skal være god og tryg at sove med om natten, og alle har en interesse i at undgå for mange husstøvmider.

Det er de færreste, som får en allergisk reaktion fra sin dyne, så du skal overveje, om der kan være andet, som giver dig en allergisk reaktion og snakke med din læge.

Hvis du alligevel skal have en ny dyne, kan du blive inspireret herunder, da der er flere muligheder i forhold til at købe en allergivenlig dyne.

 

Hvilke dyner er allergivenlige?

Et billede af et energimærke

Når du skal finde en allergivenlig dyne, kan du se efter mærkerne: Nomite, Allerban, Nænsom og Greenfirst. Derudover er der generelle mærker som Astma-Allergi Danmark og Svanemærket, som du kan holde øje med.

 

Du kan også gå efter følgende typer af dyner:

 • Fiberdyner
 • Bambusdyner
 • Moskusdyner
 • Silkedyner

Er fiberdyner gode?

Hvis du har allergi, er en fiberdyne særligt velegnet til dig, fordi de er behandlet på en måde, som gør, at støvmiderne ikke kan opstå. Fiberdynerne er fremstillet til at efterligne ægte dun og fjer, så de har samme egenskaber som dun- og fjerdyner. Nogle fiberdyner kan måske virke varmere, fordi ventilationen er lidt anderledes end ved fjer og dun. En anden fordel ved fiberdyner er, at de ofte er billigere end dundyner. Derudover kan fiberdynerne typisk tåle at komme i vaskemaskinen og tørretumbleren, hvilket især er en fordel til dig med allergi.

Hvad er fiberfyld i dyner?

Fiberfyld er polyesterfibre, som har samme isoleringsevne som dun. Sammenlignet med en dyndune, skal der mere fyld i en fiberdyne, så den vil også være en smule tungere at sove med, hvilket forbedrer din søvn. Polyesterfibre er glatte og fine. Polyesterfibre egner sig godt som dynefyld, fordi fibrene tåler al slags brug, og de kan rengøres nemt ved forskellige temperaturer.

Er bambusdyner allergivenlige?

Bambusdyner og bambussengetøj er allergivenlige materialer, fordi bambusfibrene indeholder antibakterielle egenskaber. Bambusmaterialerne absorberer fugt og holder støvmider og pollen nede. Bambusdyner og bambussengetøj er blevet populært, fordi materialerne er plantebaserede og nedbrydelige. Bambus vokser hurtigt og nemt med naturligt vand, hvorimod bomuld kræver kunstig vanding. Derfor er bambus både allergivenligt og miljøvenligt.

Alt om bambusdyner

Overvejer du en allergivenlig bambusdyne? Så kan du læse med i dette indlæg. Udover at bambusdynerne er allergivenlige, har de nemlig også andre gavnlige egenskaber.

Guide til valg af sengesæt

Skal du bruge et allergivenligt sengesæt sammen med din allergivenlige dyne? Så kan du læse denne guide, hvor du finder inspiration til at vælge dit næste sengesæt. 


Er moskusdun allergivenligt?

Hvis din dyne har 100% danske moskusdun samt et af de nævnte allergimærker, kan du regne med, at dynen er allergivenlig.

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er bittesmå edderkopper, som findes i de fleste danskeres boliger. Husstøvmiderne er normale og ufarlige, og du skal kun reagere, hvis de giver dig allergi. Husstøvemiderne spiser vores hudskæl, som vi taber i løbet af dagen og natten. Husstøvmiderne holder derfor især til i senge. Mennesker, som reagerer overfølsomt på miderne, kan ikke tåle midernes allergener, som er små proteiner,  miderne udskiller. Symptomerne kan sætte sig i øjnene, næsen og luftevejene samt lungerne. En allergisk reaktion har tendens til at komme i efteråret. Symptomerne kan være en kløende og stoppet næse og kløen i øjnene. Symptomerne aftager typisk i løbet af dagen.

Sådan kan du begrænse hustøvmiderne

Husstøvmiderne kan begrænses, hvis du har husstøvmideallergi på følgende måder:

 • Undlad at tørre tøj indendørs, da miderne trives i fugtige omgivelser
 • Luft ud i boligen 2-3 gange om dagen
 • Sørg for god ventilation på badeværelset og i form af emhætte i køkkenet
 • Vask dyne, pude og topmadras 2-4 gange om året
 • Bank madrassen udendørs hvis muligt og udskift den evt. efter 4 år, hvis den fortsat giver problemer med allergi. Der findes også betræk til madrassen, som kan holde miderne væk
 • Undgå tæpper i soveværelset


De 5 bedste allergivenlige dyner på markedet

De 5 bedste, allergivenlige dyner på markedet anno 2023 er:


 • Ella Kugledyne
 • Hugged Bambusdyne
 • Wonder Living Bambusdyne
 • Apollo Andedunsdyne
 • Kapok Dyne

Er allergi farligt?

Almindelige allergiske reaktioner såsom løbende næse, kløe, åndedrætsbesvær, kløende øjne og hududslæt er ikke farlige. I sjældne tilfælde kan mennesker få en alvorlig, allergisk reaktion.

Kan allergi forsvinde af sig selv?

Ved børn ses det nogle gange, at allergien forsvinder i takt med, at de vokser. Er du voksen, forsvinder din allergi typisk ikke, og der findes ikke medicin mod allergi. Du kan snakke med lægen om, hvad du kan gøre, når du får en reaktion.

Er bambusdyner allergivenlige?

Ja, bambusdyner er meget allergivenlige, fordi bambus har antibakterielle egenskaber og er et naturmateriale.